Nie jesteś zalogowany na forum.
Witajcie drodzy obywatele. Podczas rozmowy ta shoutboxie z Borisem i Fryderykiem, pojawiła się w mojej głowie koncepcja połączenia Batawii z Uhrainą. Dlaczego?
1. Posiadamy wspólny traktat
2. Nasi obywatele mogą swobodnie poruszać się po terytoriach
3. Podobna kultura (Tutaj Białoruś, tam Ukraina, jak wiemy, to podobna kultura)
4. Większa ilość obywateli (obecnie posiadamy rozdrobnienie, Uhraina – 19, Batawia – 15), wspólnie możemy mieć około 30 aktywnych obywateli! Co jest uważam wspaniałą pozycją wyjściową do rozwoju.
Teraz przejdźmy do kwestii podziału terytorialnego.
1. Państwo Batawsko-Uhraińskie ze stolicą w (tutaj Prezydenci ustalą między sobą)
a. Prezydent. Tutaj mam dwa pomysły w sumie. Albo jeden wspólny, albo stworzyć Radę Prezydencką składającą się z 3 osób (Prezydent Batawii, Prezydent Uhrainy, Osoba wybrana w wyborach powszechnych).
b. Parlament. Wspólny parlament, władza jednak zdecentralizowana. Duże autonomie dla prowincji. Pomysłem tutaj jest Parlament, który składa się z 1/4 obywateli (przy 30 byłoby to…8 osób)Oczywiście rząd i Premier. Chociaż właśnie zastanawiam się, czy tą 3 osobą do Rady Prezydenckiej nie powinien być właśnie Premier, ale to by było chyba głupie, bo to połączenie Władzy Wykonawczej z Ustawodawczą. Może Marszałek Parlamentu?
2. Prowincja Batawia i Prowincja Uhraina. Na czele stoi Prezydent, którego zadaniem jest formowanie lokalnego rządu (taki system Prezydencki w prowincjach). Oczywiście wyboru do Sejmiku lokalnego, oczywiście tylko dal mieszkańców poszczególnych prowincji itd. Nie byłoby Premiera prowincji.
3. Obwody, tak jak obecnie mamy w Batawii, że jest Górno, Sandec. To byłoby niezmienione.
Oczywiście, wszystkie instytucje państwowe zostałyby połączone. Prowincje miałyby tak dużą autonomię, że mogłyby tworzyć nawet własne konstytucje czy systemy gospodarcze z zachowaniem spójności z odgórnie narzuconą ustawą.
Taka zmiana musiałaby wiązać się z całkowita przebudową forum, jednak to nie problem.
Theodore Yermolayev
Twój pomysł skopiowany został do UHR
Mufiti Kadi Boris Hristow
Urząd Bezpieczeństwa Forum
Jak mnie ułaskawią na Uhrainie to jestem za.
(-) Gen. Januszeł Janosik Kuceł
Szlachcic, Ajatollah, Burmistrz Kucelgradu i Generał Armii Boga
Może kiedyś. Na razie to wydawałoby się głupie, gdyż nasze państwa istnieją zaledwie kilka tygodni...
Szymon Uchastok
Prezydent Batawii
Drogi Prezydencie. Właśnie o to chodzi, że nasze Państwa istnieją krótko. Są słabe, potrzebują obywateli. Dostają jednak sporą autonomię.
Jednak jeżeli nie połączenie, to chociaż Unia wraz ze wspólnym Parlamentem i Przywództwem.
Theodore Yermolayev
Ma powstac Wspólnota Niepodległych Państw - coś jak Unia Europejska. A i tak, mamy chyba 8 wspólnych zarejesrowanych użytkowników...
Szymon Uchastok
Prezydent Batawii
To co? 16+20 -8 = 28. To jest wręcz niesamowita liczba jak na początek. Będę obstawiał przy swoim, że połączenie sił nam pomoże. Każde Państwo by miało dużą autonomię. Tylko podstawowe akty prawne byłyby unormowane.
Theodore Yermolayev
Tak to nie działa...
Szymon Uchastok
Prezydent Batawii
Oczywiście, że nie. Mówię ogólnie. 20-30 obywateli to dobra pozycja wyjściowa. Mogę się założyć, że jeżeli połączymy siły nasze Państwo rozkwitnie.
Theodore Yermolayev
Sprzeciw.
Porucznik Wojska Batawskiego
Członek Socjaldemokratycznej Partii Batawskiej
Przeciw...
Szymon Uchastok
Prezydent Batawii
Przeciw
Mufiti Kadi Boris Hristow
Urząd Bezpieczeństwa Forum
Git ale nie zadziała.
Nie patrzycie na to jasno. Mówię wam, że to zadziała. Jednak jak chcecie tkwić w 6 aktywnych obywatelach, to już wasz problem.
Prezydent Uhrainy myśli otwarcie, widzi w tym potencjał. Wy jedynie potraficie napisać "przeciw", tak jakby to było głosowanie. Wstyd mi, bo nie dajecie nawet szansy dobremu projektowi. Nie chcecie nawet podyskutować o możliwościach. Nie chcecie dojść do porozumienia. Nie wiem czego się boicie. Jeżeli to nie wypali... Trudno, można wrócić do starego podziału. Ale warto zawsze próbować.
Theodore Yermolayev
To wynoś się na Uhrainę, jak ci się nie podoba.
Porucznik Wojska Batawskiego
Członek Socjaldemokratycznej Partii Batawskiej
Możemy Korzystać z jednych serwerów ale nie tak jak RB i CB bo to sensu nie ma
Nazwa to Społeczność Bialenia i magicznie pojawia się CB.
Wiadomość dodana po 12 s:
ZA
Przeciw! Batawia ma być Batawią!
To wynoś się na Uhrainę, jak ci się nie podoba.
Sam się wynoś.
Jesteście zamknięci na taką propozycję. Rozumiem. Odrzucacie to w imię prywatnych animozji.
Theodore Yermolayev